Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 200 g ryżu
- 200 ml pomidorów z puszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka majeranku
- łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
- bazylia do ozdoby
Sposób przygotowania:
Do gorącego bulionu wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. W miedzy czasie ugotować ryż. Po około 15 minutach do zupy wlać zmiksowane pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dodać tez ugotowany ryż, przyprawy
( zioła prowansalskie, majeranek, koperek, sól, pieprz) i chwilę gotować. Na koniec śmietanę połączyć z mąką, wlać do niej trochę gorącej zupy, dokładnie wymieszać i całą mieszankę przelać do zupy. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko pogotować kilka minut. Podawać gorącą i ozdobioną listkami bazylii. Życzę smacznego.
2 komentarze:
Wsunąłbym talerz pomidorówki :) Chociaż zawsze wolałem z makaronem niż z ryżem :)
Gotowałam pomidorówkę z tego przepisu i wyszła niesamowita!
To jest nowe oblicze zupy pomidorowej - polecam i zachęcam do spróbowania tego przepisu. Zupa wyszła delikatna a jednocześnie bardzo aromatyczna :)
Prześlij komentarz