Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 150 ml wody
- 25 ml oliwy
- sól, szczypta cukru
Dodatki:
- sos do pizzy
- 70 g salami
- kulka mozzarelli
- 50 g kukurydzy z puszki
- 5-6 dużych pieczarek (niekoniecznie)
- listki bazylii
- przyprawy (oregano, bazylia )
- ząbek czosnku
- pół cebuli
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozpuszczeniu drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy olej. Następnie cała mieszankę dodajemy do mąki z solą i cukrem. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto podczas zagniatania będzie luźne. Po tym czasie cisto rozciągamy na blaszce nasmarowanej oliwą ( ja używam blaszki z dziurkami). Na ciasto kładziemy sos pomidorowy a następnie dodatki pokrojone w plasterki ( cebulę, czosnek, pieczarki, salami ). Na składniki układamy plastry mozzarelli, posypujemy kukurydzą i przyprawiamy. Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy około 25 minut. Gotową pizzę ozdabiamy świeżymi listkami bazylii. Życzę smacznego.
3 komentarze:
No to teraz będzie mi się pizza śnić ;)
Pychota! :)
ulubiona, pizza musi miec salami - ten dodatek nadaje jej wyrazistości
Prześlij komentarz