piątek, 10 sierpnia 2012

Pizza peperoni



Składniki:
Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml wody
  • 25 ml oliwy
  • sól, szczypta cukru
Dodatki:
  • sos do pizzy
  • 70 g salami
  • kulka mozzarelli
  • 50 g kukurydzy z puszki
  • 5-6 dużych pieczarek (niekoniecznie)
  • listki bazylii
  • przyprawy (oregano, bazylia )
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozpuszczeniu drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy olej. Następnie cała mieszankę dodajemy do mąki z solą i cukrem. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto podczas zagniatania będzie luźne. Po tym czasie cisto rozciągamy na blaszce nasmarowanej oliwą ( ja używam blaszki z dziurkami). Na ciasto kładziemy sos pomidorowy a następnie dodatki pokrojone w plasterki ( cebulę, czosnek, pieczarki, salami ). Na składniki układamy plastry mozzarelli, posypujemy kukurydzą i przyprawiamy. Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni  i pieczemy około 25 minut. Gotową pizzę ozdabiamy świeżymi listkami bazylii. Życzę smacznego.

3 komentarze:

Tomek gotuje pisze...

No to teraz będzie mi się pizza śnić ;)

Agnieszka pisze...

Pychota! :)

Ola pisze...

ulubiona, pizza musi miec salami - ten dodatek nadaje jej wyrazistości

Przyciski Listonic