poniedziałek, 25 marca 2013

Faszerowane jajka



Składniki:
Farsz z grzybami
  • 100 g pieczarek
  • łyżka masła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pół cebuli
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
Sposób przygotowania
Jajka przekroić na pół. Grzyby i cebulę drobno pokroić. Na rozgrzana patelnie wrzucić masło cebulę i pieczarki, chwilę smażyć. Gdy pieczarki ostygną wymieszać je z żółtkami i majonezem. Doprawić i wypełnić  wydrążone białka.

Farsz z wędzoną rybą
  • 4 ugotowane jajka
  • 100 g wędzonego łososia lub innej ulubionej ryby
  • 1-2 średnie ogórki konserwowe
  • 1 łyżka majonezu
Sposób przygotowania:
Ogórki drobno pokroić i połączyć z łososiem, majonezem i żółtkami. Przygotowaną masą wypełniać białka jajek.


Farsz brokułowy
  • 4 ugotowane jajka
  • 3-4 większe różyczki brokuła
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki słonecznika
  • łyżka drobno pokrojonej cebuli
Sposób przygotowania:
Cebule drobno pokroić. Ugotowanego brokuła zmiksować ze słonecznikiem w malakserze. Dodać do masy cebulkę, majonez i żółtka z jajek. Masę przekładać do wydrążonych białek.

2 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Wszystkie farsze mi się podobają:)

Qchenne-inspiracje, Małgosia pisze...

Fajne jajeczka. Uwielbiam faszerowane.

Przyciski Listonic