piątek, 22 marca 2013

Rosołek drobiowy



Składniki:
  • 4 udka kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz 
  • łyżka vegety
Sposób przygotowania:
Udka myjemy, zalewamy zimną wodą. Dodajemy pokrojaoną marchewkę, pietruszkę, selera, pora przekrojonego na pół. Dodać również liść laurowy, ziele angielskie. Wszystko to gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 2-3 godzin. W trakcie gotowania pojawią sięszumowinki, które należy zdjąć. Po godzinie gotowania dodajemy przekrojoną na pół i opaloną cebulkę. Gdy mieso się ugotuje wyjmujemy je razem z cebulą i doprawiamy rosół solą, pieprzem i vegetą. Ja rosół przecedzam. Podaje z ugotowanym wcześniej makaronem, kawałkami mięsa, marchewką i pietruszką. Całość posypuje natką pietruszki. Smacznego.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic