Składniki:
- 2 kg buraków
- 3 litry wody mineralnej
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 kromki razowego chleba
Potrzebny nam będzie duży słoik, który należy wypażyć. Wodę zagotować i przestudzić. Buraki obrać i pokroić w plastry. Układać buraki w słoiku na przemian z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Wodę wymieszać z solą i cukrem a następnie zalać buraki. Na wierzchu położyć kromki razowego chleba owinietego w gazę. Tak przygotowany słoik odstawić w ciepłe miejsce na 8-10 dni. Po upływie tego czasu zdjąć pianę i kromki chleba, przecedzić i rozlać do butelek lub słoików. Zakwas przechowywać w lodówce do 4 miesiecy.
Jeśli będziemy przygotowywać barszcz czerwony na zakwasie należy pamietać że na 1,5 litra wywaru będziemy potrzebować około 0,5 litra zakwasu. Życzę smacznego.
Jeśli będziemy przygotowywać barszcz czerwony na zakwasie należy pamietać że na 1,5 litra wywaru będziemy potrzebować około 0,5 litra zakwasu. Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz