sobota, 16 marca 2013

Zakwas buraczany



Składniki:
  • 2 kg buraków
  • 3 litry wody mineralnej
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 kromki razowego chleba
Sposób przygotowania:
Potrzebny nam będzie duży słoik, który należy wypażyć. Wodę zagotować i przestudzić. Buraki obrać i pokroić w plastry. Układać buraki w słoiku na przemian z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Wodę wymieszać z solą i cukrem a następnie zalać buraki. Na wierzchu położyć kromki razowego chleba owinietego w gazę. Tak przygotowany słoik odstawić w ciepłe miejsce na 8-10 dni. Po upływie tego czasu zdjąć pianę i kromki chleba, przecedzić i rozlać do butelek lub słoików. Zakwas przechowywać w lodówce do 4 miesiecy.
Jeśli będziemy przygotowywać barszcz czerwony na zakwasie należy pamietać że na 1,5 litra wywaru będziemy potrzebować około 0,5 litra zakwasu. Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic