czwartek, 25 lipca 2013

Spaghetti ala bolognese



Składniki:

  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 1 marchew drobno posiekana
  • 50 g pancetty lub boczku w kostkach
  • 350 g mielonej wołowiny
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 125 ml wina czerwonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • gałązka świeżej bazylii
  • parmezan do posypania
  • 500 g makaronu spaghetti


Sposób przygotowania:
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę i zeszklić (3 min). Dodać czosnek. marchew i pancettę, podsmażyć 3-4 minuty aż warzywa i boczek się zarumienią. Dodać mielone mięso i smażyć na ostrym ogniu kolejne 3 minuty, aż mięso zbrązowieje. Dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić około 45 minut. Dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną bazylię. Makaron ugotować al dente z odrobiną oliwy i w osolonej wodzie. Następnie odcedzić połączyć z sosem. Podać z parmezanem na wierzchu. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska". Życzę smacznego. 

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic