Składniki:
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku rozgniecione
- 1 marchew drobno posiekana
- 50 g pancetty lub boczku w kostkach
- 350 g mielonej wołowiny
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 125 ml wina czerwonego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- gałązka świeżej bazylii
- parmezan do posypania
- 500 g makaronu spaghetti
Sposób przygotowania:
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę i zeszklić (3 min). Dodać czosnek. marchew i pancettę, podsmażyć 3-4 minuty aż warzywa i boczek się zarumienią. Dodać mielone mięso i smażyć na ostrym ogniu kolejne 3 minuty, aż mięso zbrązowieje. Dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić około 45 minut. Dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną bazylię. Makaron ugotować al dente z odrobiną oliwy i w osolonej wodzie. Następnie odcedzić połączyć z sosem. Podać z parmezanem na wierzchu. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska". Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz