Składniki:
- 250g żeberek
- 250g kwaszonych ogórków
- 1/2 szklanki kwasu ogórkowego
- pęczek włoszczyzny
- 300 g ziemniaków
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 ziarna angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, umieścić w garnku, zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać sól, przyprawy, obraną i pokrojoną włoszczyznę. Gotować na małym ogniu około 25 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 15 minut. Mięso wyjąć, pokroić na kawałki i dodać do zupy. Wlać kwas ogórkowy i starte ogórki, gotować około 15 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, dodać niewielką ilość ciepłego wywaru, wymieszać. Następnie wlać do zupy, zagotować i zestawić z ognia. Doprawić solą i pieprzem, dosypać koperkiem. Smacznego.
1 komentarz:
Prosto i pysznie:)
Prześlij komentarz