Składniki:
- 250 g mąki pszennej (typ 450)
- 50 g mąki żytniej (typ 2000)
- 120 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 4 g drożdży instant
- 60 g zakwasu
- 70 g masła
- 2 łyżeczki soli (wg uznania)
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Do miski wsypuje mąkę, wodę, cukier, drożdże, zakwas, masło i sól. Czosnek kroimy w kostkę i również dodajemy do miski wraz z rozmarynem. wszystko mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na około godzinę. Po upływie tego czasu formujemy z ciasta podłużny wałek i wkładamy do keksówki. Odstawiamy jeszcze do niewyrośnięcia na 40 min. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego piekarnika do 210 stopni C. na 50 min. Po wystygnięciu chlebek można pokroić, panierować w bułce i jajku, usmażyć na patelni. Przepis na chlebek czosnkowy pochodzi ze strony kotlet.tv. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz