poniedziałek, 3 lutego 2014

Krucha szarlotka



Składniki:
  • 180 g mąki
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Do mąki dodajemy zimne masło, cukier puder, cukier waniliowy. Całość siekamy nożem, następnie dodajemy żółtko i zagniatamy. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przenosimy na wałku do formy. Ciasto obciążamy fasolą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy 15 minut z fasolkami a potem 5 min bez.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i cynamonem. Chwile dusze na małym ogniu.
Następnie wystudzone jabłka przekładam do tarty, posypuje kruszonka i wstawiam na kolejne 10-15 min do piekarnika aż kruszonka się zarumieni. Wystudzoną kruchą szarlotkę posypuje cukrem pudrem. Przepis na kruche ciasto wykorzystałam ze strony kotlet.tv.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic