Składniki:
- 180 g mąki
- 100 g masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Do mąki dodajemy zimne masło, cukier puder, cukier waniliowy. Całość siekamy nożem, następnie dodajemy żółtko i zagniatamy. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przenosimy na wałku do formy. Ciasto obciążamy fasolą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy 15 minut z fasolkami a potem 5 min bez.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i cynamonem. Chwile dusze na małym ogniu.
Następnie wystudzone jabłka przekładam do tarty, posypuje kruszonka i wstawiam na kolejne 10-15 min do piekarnika aż kruszonka się zarumieni. Wystudzoną kruchą szarlotkę posypuje cukrem pudrem. Przepis na kruche ciasto wykorzystałam ze strony kotlet.tv.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz