Składniki:
- 400g mięsa mielonego wieprzowego
- 100g ryżu
- około 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- oliwa
- masło
- jajko
Sposób przygotowania :
Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną masło. Do miski wrzuć mięso dodaj jajko, pokrojoną drobno białą kapustę, cebulę, ryż, sól, pieprz. Połącz składniki i uformuj w dłoni kotleciki. Smaż na gorącej patelni z oliwą. Przełóż kotleciki do naczynia żaroodpornego.
Składniki sos :
Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną masło. Do miski wrzuć mięso dodaj jajko, pokrojoną drobno białą kapustę, cebulę, ryż, sól, pieprz. Połącz składniki i uformuj w dłoni kotleciki. Smaż na gorącej patelni z oliwą. Przełóż kotleciki do naczynia żaroodpornego.
Składniki sos :
- cebula
- 1 puszka pomidorów w puszce krojonych
- sól
- pieprz
- tymianek
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki śmietany
- olej
Przygotowanie sosu :
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem. Dodaj pomidory i bulion. Posyp pieprzem i solą. Duś parę minut. Wlej śmietanę i posyp tymiankiem.
Wcześniej przygotowane gołąbki zalej sosem i włóż do piekarnika na 30 - 40 minut w temperaturze 190 stopni. Przepis pochodzi z bloga "Anyżkowo". Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz