poniedziałek, 10 lutego 2014

Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej


Składniki:
  • 400g mięsa mielonego wieprzowego 
  • 100g ryżu
  • około 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej 
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • masło
  • jajko
Sposób przygotowania :
Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną masło. Do miski wrzuć mięso dodaj jajko, pokrojoną drobno białą kapustę, cebulę, ryż, sól, pieprz. Połącz składniki i uformuj w dłoni kotleciki. Smaż na gorącej patelni z oliwą.  Przełóż kotleciki do naczynia żaroodpornego.

Składniki sos :
  • cebula 
  • 1 puszka pomidorów w puszce krojonych
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki śmietany
  • olej

Przygotowanie sosu :
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem. Dodaj pomidory i bulion. Posyp pieprzem i solą. Duś parę minut. Wlej śmietanę i posyp tymiankiem.

Wcześniej przygotowane gołąbki zalej sosem i włóż do piekarnika na 30 - 40 minut w temperaturze 190 stopni. Przepis pochodzi z bloga "Anyżkowo". Smacznego

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic