Składniki:
- 1 kg dyni
- 4 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- 3 cm kawałek imbiru
- łyżeczka curry
- 250-300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- gałązki tymianku
- sól, szczypta cukru
- opcjonalnie gęsta śmietana
Sposób przygotowania:
Dydnię wydrążamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną papryczkę, imbir i wyciśnięty czosnek. Następnie dorzucamy dynię i ziemniaki, zalewamy wszystko bulionem, doprawiamy solą, cukrem, curry i tymiankiem. Gotujemy wszystko aż warzywa będą miękkie. Na koniec miksujemy. Zupkę można podać również z kwaśną śmietaną. Smacznego życzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz