środa, 12 lutego 2014

Krem z dyni z papryczką chili



Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • 3 cm kawałek imbiru
  • łyżeczka curry
  • 250-300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • gałązki tymianku
  • sól, szczypta cukru
  • opcjonalnie gęsta śmietana
Sposób przygotowania:
Dydnię wydrążamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki kroimy w kostkę.  W garnku na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną papryczkę, imbir i wyciśnięty czosnek.  Następnie dorzucamy dynię i ziemniaki, zalewamy wszystko bulionem, doprawiamy solą, cukrem, curry i tymiankiem. Gotujemy wszystko aż warzywa będą miękkie. Na koniec miksujemy. Zupkę można podać również z kwaśną śmietaną. Smacznego życzę. 

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic