niedziela, 3 sierpnia 2014

Risotto z pieczarkami i kurczakiem


Składniki:
  • 1 szklanka ryżu do risotto (arborio)
  • 1 pierś z kurczaka (podwójna)
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 4 szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • 4 suszone grzyby
  • 4 łyżki parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • garść zielonego groszku, ugotowany
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietanki
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Bulion zagotować z kilkoma suszonymi grzybami. Podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, odstawić. Następnie usmażyć kurczaka, też odstawić.
Na patelni z oliwą podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy zeszklą się, wsypujemy ryż i smażymy około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Oliwa powinna pokryć dokładnie ziarna ryżu. Całość podlewamy białym winem i czekamy aż odparuje.
Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewamy do ryżu bulion. Kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszamy risotto.  Czynność powtarzamy do momentu zmięknięcia ryżu. Ryż nie ma być rozgotowany, ale musi być miękki i kleisty.
Pod koniec gotowania dodajemy pieczarki, kurczaka, ugotowany zielony goroszek jeszcze chwilę razem gotujemy na małym ogniu.
Odstawiamy risotto z ognia, dodajemy masło, śmietankę, starty ser, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Życzę smacznego.

1 komentarz:

Lena pisze...

Przepis wydaje się prosty-a dla fanki ryżu konieczny do zapamiętania :)

Przyciski Listonic