poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Zielona surówka


Składniki:
  • 2 świeże ogórki
  • mała cebula czerwona
  • łyżeczka octu
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka czarnego sezamu
dresing:
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki , posypać odrobiną soli i zakropić octem. Odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu odlać płyn z cebuli i dodać do niej ogórka ( pokrojony w cienkie plasterki) i drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Olej, ocet, cukier, zmiażdżony czosnek i sól podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowany dresing połączyć z ogórkami. Posypać sezamem, doprawić solą.
Przepis pochodzi z bloga "Kuchnia na paterze". Pozdrawiam i życzę smacznego. 

1 komentarz:

Twins Pot pisze...

Pyszna! Soczyście zielona z czarnym akcentem ziaren sezamowych. Pozdrawiam Dorota

Przyciski Listonic