Składniki:
- 2 świeże ogórki
- mała cebula czerwona
- łyżeczka octu
- pęczek natki pietruszki
- łyżeczka czarnego sezamu
dresing:
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki , posypać odrobiną soli i zakropić octem. Odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu odlać płyn z cebuli i dodać do niej ogórka ( pokrojony w cienkie plasterki) i drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Olej, ocet, cukier, zmiażdżony czosnek i sól podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowany dresing połączyć z ogórkami. Posypać sezamem, doprawić solą.
Przepis pochodzi z bloga "Kuchnia na paterze". Pozdrawiam i życzę smacznego.
1 komentarz:
Pyszna! Soczyście zielona z czarnym akcentem ziaren sezamowych. Pozdrawiam Dorota
Prześlij komentarz