Składniki:
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (wielkości kciuka)
- 2 żółte papryki
- 1 drobiowa kostka rosołowa
- 1-2 czerwone chili
- pół pęczka kolendry
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki curry
- 8 udek kurczaka
- oliwa z oliwek
- 400 g ciecierzycy (puszka)
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 320 g ryżu basmati
- 1 cytryna
- jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
Obrać cebulę, czosnek, paprykę i imbir. Jedną paprykę, cebulę, czosnek i imbiry wrzucić do miksera i zmielić na pastę. Dodać pokruszoną kostkę rosołową, chili bez nasion, kolendrę, miód i przyprawy
( kurkuma i curry). Wszystko ponownie zmielić.
Na patelni na średnim ogniu usmażyć kurczaka na złoty kolor (około 10 minut). Podsmażonego kurczaka przełożyć na talerz. Patelnie pozostawić na ogniu, dodać posiekaną cebulę i paprykę. Smażyć przez kilka minut a następnie dodać przygotowaną wcześniej pastę i smażyć jakieś 5 minut. Po tym czasie wlać na patelnię 500 ml wody, dodać odsączoną ciecierzycę i przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i wrzucić kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż sos zgęstnieje ( około 1-1,5 godz).
Na 15 minut przed końcem ugotować ryż. Jeden kubek ryżu (około 320 g) i dwa kubki wrzącej wody, posolić i pod przykryciem na wolnym ogniu gotować około 12 minut.
Gotowego kurczaka polać kilkoma łyżeczkami jogurtu i posypać posiekaną kolendrą. Danie można skropić cytryną i podawać z ugotowanym ryżem. Przepis pochodzi ze strony Jamiego Olivera. Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz