Składniki:
- 400 g świeżego szpinaku
- 450 g makaronu tagliatelle
- 2 ząbki czosnku
- pół gałki muszkatołowej
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki masła
- 6-8 pieczarek
- 120 ml śmietanki kremówki
- 150 g serka mascarpone
- 20 g parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotować makaron w osolonej wodzie. W międzyczasie na patelni z odrobiną masła usmażyć pieczarki. Następnie odkładamy pieczarki i na tą samą patelnie dajemy oliwę z oliwek, masło, wyciśnięty czosnek i gałkę muszkatołową. Po chwili dodajemy szpinak. Po upływie pięciu minut przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i mascarpone. Makaron przecedzamy, przechowując trochę wody. Makaron łączymy ze szpinakiem, dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy. Jeśli potrawa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę wody z makaronu. Smacznego.
1 komentarz:
Genialne polaczenie smaków. Dzieki za urozmaicanie mojej kuchni😄
Prześlij komentarz