Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- 150 ml śmietanki 30%
- 2-3 liście laurowe
- sól, pieprz
- 100 g parmezanu
- tymianek
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy w plasterki i wysypujemy na blaszkę. Dodajemy do nich pokrojoną w plastry cebulę. Wlewamy na brytfankę śmietankę i trochę wody (około pół szklanki). Posypujemy gałką muszkatołową, połową parmezanu, wrzucamy liście laurowe, tymianek, sól i pieprz. wszystko mieszamy. Przykrywamy folią aluminiową i do piekarnika na około 10 min 220 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy ziemniaki resztą parmezanu i zapiekamy do miękkości ( jakieś kolejne 10-15 min). Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz