
Składniki:
- 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka
- pół pęczka świeżej bazylii
- 250 g mascarpone
- pół cebuli
- biała część pora
- garść oliwek
- 200 g startego parmezanu
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać masło i dodać do niego przyprawy - papryka, oregano, następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć do momentu aż będzie gotowy. Gotowego kurczaka odłożyć i na patelnie wrzucić pokrojoną cebulę i pora, posolić. Gdy warzywa będą miękkie dodać pokrojone oliwki i serek mascarpone. Dodać następnie kurczaka. Jeśli sos będzie zbyt gęsty podlać odrobiną wody. Gdy sos będzie gotowy zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną bazylię, starty parmezan i łyżkę masła, wszystko mieszamy. Dowolny ulubiony makaron gotujemy osobno i jak tylko będzie gotowy mieszamy go z sosem. Jeśli będzie zbyt gęsty możemy wykorzystać wodę po makaronie. Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz