Składniki:
Spód:
- 120 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie
- 70 g orzechów włoskich
- 40 g masła
Masa serowa:
- 500 g serka mascarpone
- 200 g gorzkiej czekolady 70%
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 4 jajka
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki Irish Cream lub Twojego ulubionego likieru
- 2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Kremówkę delikatnie podgrzewać na małym ogniu. Wrzucić połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu (bardzo powoli), aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną na gładką masę.
W misie miksera umieścić mascarpone, jajka (bez rozdzielania na żółtka i białka), cukier, alkohol, mąkę. Zmiksować na gładką masę; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Wlać lekko ciepłą czekoladę, zmiksować do połączenia. Masa powinna być gładka.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec około 60 - 75 minut w temperaturze 150ºC, aż środek będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce przez 12 godzin - dopiero wtedy osiąga odpowiednią konsystencję.
Przed podaniem udekorować owocami sezonowymi.
Przepis pochodzi z "Moje wypieki". Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz