Składniki:
- 1 oczyszczony, duży kalmar ( polecam świeży, mrożony wyjdzie gumowaty)
- mąka do panierowania
- pieprz
- olej do smażenia
- pęczek bazylii
- pęczek natki pietruszki
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- sól, pieprz, cukier, cytryna
Sposób przygotowania:
Składniki sosu zmiksować, powinien powstać gęsty zielony sos. Kalmara pokroić w cieniutkie paseczki. Posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Smażyć bardzo krótko na gorącym oleju ( ja smażyłam po 2 min z dwóch stron). Osączyć na papierze i wymieszać z sosem. Gorące kalmary podawać na podsmażonych plastrach ziemniaków. przepis pochodzi z programu "Para w kuchni" z Kuchni tv. Smacznego.
2 komentarze:
Przypominają mi pobyt w Hiszpanii, tam były podawane w panierce. Przepyszne :)
Pozdrawiam!
Do smażenia, nawet krótkiego, tylko olej rzepakowy - najzdrowszy i bardzo dobrze znosi wysokie temperatury :) Z tym zielonym sosem wyglądają pysznie!
Prześlij komentarz