Składniki:
- 1 jabłko
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 10 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ¾ szklanki mąki
- kardamon mielony
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder
- mięta świeża do dekoracji
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i powstały zaczyn zasypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę dodając szczyptę soli. Z jabłek obrać i wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry, oprószyć kardamonem. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtko i cukier waniliowy. Wyrobić na gładką masę i delikatnie wymieszać z pianą z białka. Krążki jabłka obtaczać w mące i maczać w cieście. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowy kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem i udekorować miętą. Przepis pochodzi z programu "Adam po pracy"
3 komentarze:
racuszki z jabłkami , pycha ! smak dzieciństwa <3
Ślicznie i apetycznie wyglądają :)
jest wiele przepisów na racuszki ale łączy je jedno - że wszystkie placki z nich wychodzące są pyszne :) ja najbardziej lubię te pulchne, drożdżowe i słodkie
Prześlij komentarz