Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka sosu tabasco
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki kuminu
- łyżka cukru
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- tortille kukurydziane lub pszenne
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnie wrzucić pokrojoną cebulę, czerwona paprykę i czosnek. Smażyć koło 3 minut, następnie dodać mięso i podsmażyć je jakieś 10 minut. Po tym czasie wlewamy bulion i gotujemy koło 20 minut. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (tabasco, oregano, majeranek, słodką paprykę, kumin, cukier sól i pieprz), przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Wszystko znowu gotujemy koło 20 minut. Na sam koniec dodajemy kukurydzę i fasolkę czerwona. Wszystko razem robimy jeszcze koło 3 minut. Ciepłe danie podajemy na pszenne lub kukurydziane tortille. Życzę smacznego.
5 komentarzy:
bardzo lubię dania jednogarnkowe.
ale chilli con carne wolę zimą, bo dobrze rozgrzewa ;]
Moje ulubione danie kuchni meksykańskiej. :)
muszę wypróbować, bo nigdy nie jadłam:)
Uwielbiam chili con carne :)
Uwielbiam chili con carne, szczególnie mocno pikantne podane z ryżem ;)
Prześlij komentarz