Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 350 ml wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki siemia lnianego
- 4 łyżki słonecznika
- 4 łyżki otrąb pszennych ( niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z cukrem, łyżka maki i 100 ml wody. Odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, wlać zaczyn i wymieszać, dowalając resztę letniej wody wyrobić gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto zagnieść jeszcze raz dodając nasiona i ewentualnie otręby pszenne. Odstawić na kolejna godzinę. Na koniec chleb włożyć do formy, posmarować wodą i posypać ziarnami słonecznika. Piec w 220 stopniach przez 50 minut. Smacznego.
2 komentarze:
Śliczny chlebek, ostatnio robiłam z gotowej mieszanki(z lidla), wyszły dwa bochenki, a chlebek równie pyszny.
W tym momencie jestem mega wkurzona, że jestem uczulona na gluten :))
Pycha!
Prześlij komentarz