niedziela, 9 września 2012

Pizza na razowym spodzie



Składniki:
Na dwie sztuki o średnicy 30 cm
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej typu 2000
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżeczki suchych drożdży
  • 200-250 ml wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ulubione dodatki ( mozzarella, oliwki, salami, szynka, cebula, pieczarki, kukurydza)
  • oregano, bazylia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ( tj. mąkę drożdże, wodę, sól i oliwę ). Wyrobić ciasto po czym odłożyć w naoliwionej misce na około 40 minut. Miskę przykryć folią lub ściereczką. W tym czasie cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na oliwie a resztę dodatków pokroić. 
Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Zmiksować je na głodki sos i dodać koncentrat, oregano, bazylie i odrobinę oliwy.
Gdy ciasto będzie gotowe podzielić na dwie części i rozwałkować. Na ciasto dajemy nasz sos pomidorowy i  ulubione dodatki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni i piec około 20-25 minut. Smacznego

5 komentarzy:

Karmel-itka pisze...

domowa pizza jest niebiańska.
a Twoja, taka zdrowsza.. ciekawe, czy razowa wersja smakuje inaczej.

whiness pisze...

Domowa, na razowym spodzie, z ulubionymi dodatkami.. :) Taka jest najlepsza!

Ola pisze...

poproszę kawałek! dawno nie jadłam...

ANIA pisze...

pizze uwielbiam, zawsze i wszędzie:)

Gosia pisze...

Domowa pizza bije na głowę kupną, i zawsze wybieramy ulubione dodatki, Pascal(kuchnia lidla) w tym tygodniu robi pizze i fajny sos z cukini do pizzy, muszę od niego zgapić:)

Przyciski Listonic