Składniki:
Na dwie sztuki o średnicy 30 cm
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki mąki pszennej razowej typu 2000
- 2 średniej wielkości pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżeczki suchych drożdży
- 200-250 ml wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- ulubione dodatki ( mozzarella, oliwki, salami, szynka, cebula, pieczarki, kukurydza)
- oregano, bazylia
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ( tj. mąkę drożdże, wodę, sól i oliwę ). Wyrobić ciasto po czym odłożyć w naoliwionej misce na około 40 minut. Miskę przykryć folią lub ściereczką. W tym czasie cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na oliwie a resztę dodatków pokroić.
Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Zmiksować je na głodki sos i dodać koncentrat, oregano, bazylie i odrobinę oliwy.
Gdy ciasto będzie gotowe podzielić na dwie części i rozwałkować. Na ciasto dajemy nasz sos pomidorowy i ulubione dodatki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni i piec około 20-25 minut. Smacznego
5 komentarzy:
domowa pizza jest niebiańska.
a Twoja, taka zdrowsza.. ciekawe, czy razowa wersja smakuje inaczej.
Domowa, na razowym spodzie, z ulubionymi dodatkami.. :) Taka jest najlepsza!
poproszę kawałek! dawno nie jadłam...
pizze uwielbiam, zawsze i wszędzie:)
Domowa pizza bije na głowę kupną, i zawsze wybieramy ulubione dodatki, Pascal(kuchnia lidla) w tym tygodniu robi pizze i fajny sos z cukini do pizzy, muszę od niego zgapić:)
Prześlij komentarz