Składniki:
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1-2 ziemniaki
- 1 czosnek
- 1,5-2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 4 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- majeranek
Warzywa umyć i obrać. Następnie pokroić. Brokuły w różyczki, marchewkę i pietruszkę w plasterki, ziemniaki w kostkę. Bulion warzywny zagotować i wrzucić do niego pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Jak warzywa będą pół twarde dorzucić brokuły, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, wrzucić też rozgnieciony ząbek czosnku. Gotować wszystko do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać śmietanę wcześniej zahartowaną gorącą zupą. Wszystko wymieszać chwilę pogotować i podawać. Smacznego.
3 komentarze:
Uwielbiam zupę z brokułów. :)Dziwne tylko, że nigdy nie robiłam jej tak, tylko w formie kremu. Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu.
Pozdrawiam,
whiness
Podoba mi się ten przepis :)
Uwielbiam brokuly!!!
Dodałam Twój blog do ulubionych bo Twoje przepisy mnie zachwycają i bardzo trafiają w moje podniebienie :):)
Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz