niedziela, 24 marca 2013

Chleb pszenny na zakwasie



Składniki:
Zaczyn
Ciasto chlebowe
  • 500 g mąki pszennej
  • 230 g wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży instant

Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuje zaczyn. A wiec zakwas, mąkę i wodę mieszam i odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 8 godzin. Najlepiej zrobić to na noc.
Na drugi dzień do zaczynu dodaje mąkę, wodę sól, cukier i drożdże. Wszystko ładnie wyrabiam aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Potrwa to około 10-15 min. Po tym czasie ciasto wkładam do miseczki, przykryte sciereczką odstawiam w iepłe miejsce na godzinę. Po godzinie ciasto składam i wkładam do keksówki. Ja mam dużą sylikonową keksówkę, wiec mieści mi się całe ciasto chlebowe ale ciasta będzie na tyle dużo że trzeba będzie rozłożyć je na dwie mniejsze keksówki.
Ciasto nacinam lub nakłuwam widelcem, przykryte odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośniecia na 2-3 godziny. 
Do rozgrzanego piekarnika ( 230-240 stopni) wkładam wyrośniety chleb i piekę około 30 min. Po wyciagnieciu spryskuje chleb wodą i czekam aż wystygnie. Smacznego. Przepis podpatrzyłam ze strony "Kotlet.tv".

1 komentarz:

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Uwielbiam domowe pieczywo ;) Chleb wygląda wspaniale! :)

Przyciski Listonic