Składniki:
- 350 g mąki
- 500 ml mleka
- 75 g cukru
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 jajka
- 15 g proszku do pieczenia
- pół tabliczki białej czekolady
- lody waniliowe lub śmietankowe
- owoce ( truskawki, banany)
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Żółtka miksujemy z rozpuszczonym masłem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Powinno nam wyjść ciasto o lekko gęstej konsystencji. Gofrownicę delikatnie smarujemy olejem i rozgrzewamy. Nalewamy ciasto tak, żeby delikatnie przykryć całą powierzchnię. Białą czekoladę rozpuszczamy na parze. Polewamy nią usmażone gofry. Na wierzch możemy też podać lody waniliowe i ulubione owoce ( truskawki, banany).
Gofry możemy również podać z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem, bitą śmietaną czy różnymi owocami : jagodami, ananasem, brzoskwiniami. Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz