niedziela, 18 sierpnia 2013

Ogórki w musztardowej zalewie



Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • kilka liści laurowych
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • korzeń chrzanu
  • czosnek
  • kilka gałązek kopru

zalewa

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 5 łyżek musztardy sarepskiej


Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, obrać, ułożyć ciasno pionowo w słoikach. Do każdego słoika włożyć po kawałku chrzanu, kopru, ząbek czosnku i pozostałe przyprawy. Z pozostałych składników ugotować zalewę, ostudzić. Zalać ogórki, zamknąć słoiki, pasteryzować przez 5-10 minut ( krótko aby ogórki nie zmiękły).

1 komentarz:

słodko-słona pisze...

Jeszcze nigdy sama nie robiłam ogórków, ale mam wielką ochotę. A te w musztardzie podobno wychodzą pyszne :)

Przyciski Listonic