Składniki:
- 3 kg ogórków
- kilka liści laurowych
- gorczyca
- ziele angielskie
- korzeń chrzanu
- czosnek
- kilka gałązek kopru
zalewa
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki soli
- 5 łyżek musztardy sarepskiej
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, obrać, ułożyć ciasno pionowo w słoikach. Do każdego słoika włożyć po kawałku chrzanu, kopru, ząbek czosnku i pozostałe przyprawy. Z pozostałych składników ugotować zalewę, ostudzić. Zalać ogórki, zamknąć słoiki, pasteryzować przez 5-10 minut ( krótko aby ogórki nie zmiękły).
1 komentarz:
Jeszcze nigdy sama nie robiłam ogórków, ale mam wielką ochotę. A te w musztardzie podobno wychodzą pyszne :)
Prześlij komentarz