Składniki:
- 6 bułek do hamburgera
- 500 g wołowiny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka przypraw ( papryka, tymianek, rozmaryn, czosnek, oregano)
- młoda cebulka ze szczypiorkiem
- 1 jajko
- oliwa
- sól morska, pieprz mielony
Dodatki:
- pomidory
- żółty ser
- sałata lodowa
- ogórki korniszony
Sos:
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki octu winnego
- 1 łyżka drobniutko pokrojonej cebuli
- 1 ogórek konserwowy drobno posiekany
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotujemy sos. Do majonezu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mielony czosnek, cukier, ocet winny, bardzo drobno pokrojoną cebulkę i ogórek konserwowy. Wszystko mieszamy i gotowy sos.
Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem, przyprawy, natkę pietruszki, sól i pieprz oraz jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i uformować sześć kotletów wielkości bułki.
Kotlety wysmarować oliwą i smażyć na patelni. Bułki do hamburgerów podpiec chwile w piekarniku żeby były ciepłe. Gdy kotlety będą gotowe możemy układać swojego hamburgera. W podgrzane bułki dodajemy mięso, ser, pomidora i plasterki ogórków, sałatę lodową i wcześniej przygotowany sos. Życzę smacznego.
2 komentarze:
Na pewno jest lepszy niż ten z mcdonald. ;)
Mcdonalds się chowa ;)
Prześlij komentarz