Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 250 g grzybów kurek
- mała cebula
- 2 łyżki masła
- łyżka ostrej musztardy
- szczypiorek
- pół kostki mozzarelli
- sól, pieprz
- 1 jajko
- bułka tarta lub panierka "Panko"
Sposób przygotowania:
Cebulę podsmażyć na maśle dodać pokrojone kurki, smażyć około 10 min, na koniec dodać posiekany szczypiorek. Pierś kurczaka rozbić, przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Następnie ułożyć dwa plastry sera mozzarella i usmażone grzyby. Delikatnie zwinąć, jeśli się będzie rozpadał użyć wykałaczek i spiąć. Tak przygotowana roladkę maczać w jajku następnie panierować w bułce. Użyłam panierki "Panko". Panko to Tajlandzka panierka według japońskiej receptury w formie płatków. Jest delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż typowa panierka z bułki tartej. Roladki podać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.
12 komentarzy:
Jakie pyszności!!! Pożeram w całości zastępując szczypiorek natką pietruszki ;) ale i tak wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje ;)
Piękne roladki, bardzo ładnie Ci się udały :)
o masz znowu kurki, gdzie nie spojrze tam mnie atakuja takie pyszne dania z kurkami a u mnie nadal ich bark.
O to coś zdecydowanie dla mnie, dostałam od znajomej wielką michę kurek i mogę szaleć z nimi :)
Pysznie! Kurki dodają każdej potrawie niesamowitego smaku i uroku! Cudny obiadek!
Piękne i niesamowicie smacznie wyglądające :) Uwielbiam kurki, a do tego te ziemniaczki :)
Pięknie wyglada !
Z czegoś zwykłego stworzyłaś coś niezwykłego!:)
Cudowny przepis! Koniecznie muszę wypróbować :)
Wyglądają bardzo apetycznie :)
O! znowu kurki! :) u mnie zresztą też kurkowo :) pomysł świetny, do realizacji :) stanowczo :)
A ja jestem ciekawa tych ziemniaków :) najpierw je gotowałaś i potem upiekłaś czy surowe od razu do pieca? I z jakimi przyprawami? Pozdrawiam
Prześlij komentarz