Składniki:
- 1 kg serc drobiowych lub wieprzowych
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 szklanka bulionu
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Serca oczyścić z żyłek i tłuszczu. Opłukać. Cebulę, pietruszkę i marchew pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni obsmażyć warzywa, następnie dodać serca. Po kilku minutach zalać wszystko bulionem i dusić wszystko do miękkości warzyw i serc. Na koniec śmietanę wymieszać z mąka, zahartować i połączyć z gulaszem. Wszystko doprawić sola i pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem. Gotowy, gorący gulasz podałam z kluskami śląskimi.
4 komentarze:
Bardzo lubię serca :) Zazwyczaj jem je z kaszą jęczmienną w formie jednogarnkowego gulaszu :)
lamowe serca:d
haha
lama
\
Polecam dodać pieczarki lub świeżą paprykę :) pycha :)
Prześlij komentarz