środa, 15 sierpnia 2012

Ziemniaki z tymiankiem i parmezanem



Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • szczypta grubej soli i pieprzu
  • listki świeżego tymianku
  • listki świeżego oregano do ozdoby (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować. Do miski wlać oliwę, zioła i majeranek. Następnie wrzucić ugotowane ziemniaki, podzielone na cząstki. Wszystko wymieszać i wyłożyć na blaszkę. Przyprawić solą, pieprzem i świeżymi listkami tymianku. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 15-20 minut. Na pięć minut przed końcem ziemniaki posypać startym parmezanem. Podawać ciepłe, można udekorować jeszcze świeżymi listkami tymianku i oregano. Ja podałam ziemniaczki z fasolka i sadzonym jajkiem. Życzę smacznego.



6 komentarzy:

Karmel-itka pisze...

interesujące się stały dzięki temu parmezanowi!

Emma pisze...

świetny przepis - taki wakacyjny

Marzena pisze...

Super te ziemniaczki, w sobotę je wypróbuję:-)

Mad pisze...

To mi wygląda na ziemniak idealny :)

Magdalens. pisze...

Uwielbiam pieczone ziemniaczki do obiadu;)

słodko-słona pisze...

Taki prosty pomysł, a wygląda rewelacyjnie i na pewno tak samo smakuje! Pieczone ziemniaczki są pyszne! :)

Przyciski Listonic