Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 50 g startego parmezanu
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- szczypta grubej soli i pieprzu
- listki świeżego tymianku
- listki świeżego oregano do ozdoby (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować. Do miski wlać oliwę, zioła i majeranek. Następnie wrzucić ugotowane ziemniaki, podzielone na cząstki. Wszystko wymieszać i wyłożyć na blaszkę. Przyprawić solą, pieprzem i świeżymi listkami tymianku. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 15-20 minut. Na pięć minut przed końcem ziemniaki posypać startym parmezanem. Podawać ciepłe, można udekorować jeszcze świeżymi listkami tymianku i oregano. Ja podałam ziemniaczki z fasolka i sadzonym jajkiem. Życzę smacznego.
6 komentarzy:
interesujące się stały dzięki temu parmezanowi!
świetny przepis - taki wakacyjny
Super te ziemniaczki, w sobotę je wypróbuję:-)
To mi wygląda na ziemniak idealny :)
Uwielbiam pieczone ziemniaczki do obiadu;)
Taki prosty pomysł, a wygląda rewelacyjnie i na pewno tak samo smakuje! Pieczone ziemniaczki są pyszne! :)
Prześlij komentarz