Składniki:
- 300 g mąki
- 3-4 jajka
- 2 łyżki oliwy
- sól
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać do niej jajka, oliwę i sól. wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto ma być jędrne i odchodzić od palców. Gotowe ciasto owinąć folią i odstawić do lodówki na 20 min. Po tym czasie podzielić na 4 części i na posypanym mąką blacie wałkować każdą część. Bardzo cienkie płaty makaronu odstawić na około 30 min do wysuszenia. W połowie czasu można odwrócić na drugą stronę. Ciasto podsypać mąką, zwinąć i ostrym nożem ciąć paseczki.
Paseczki rozłożyć na blacie. Następnie gotować w lekko osolonej wodzie 3-5 minut ( w zależności jak grube są paseczki). Resztę makaronu wysuszyć i przechowywać w słoiku. Smacznego.
1 komentarz:
moja mama w dzieciństwie taki robiła :) a jaki rosołek był z nim pyszny :) zapraszam do siebie w odwiedziny :)
Prześlij komentarz