Składniki:
na 12 sztuk
Ciasto
- 400 g maki pszennej chlebowej
- 20 g cukru
- łyżeczka soli
- łyżeczka suchych drożdży lub 8 g świeżych
- 260 g mleka
Nadzienie
- 30 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 60 g miękkiego masła
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki suszonej lub świeżej posiekanej pietruszki
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić ciasto ( ze świeżych drożdży zrobić rozczyn). Ciasto wyrobić na miękkie i gładkie po czym wstawić je do miseczki, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części i uformować z nich kulki. Przykryć i pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki wymieszać i umieścić w rękawie cukierniczym.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć i wcisnąć w to miejsce nadzienie czosnkowe. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com. Smacznego.
7 komentarzy:
Pysznie!
Dla mnie i mojej mamy. Uwuelbiamy czosnek:D
czosnkowe wypieki są wspaniale... uwielbiam gdy wchodzę do pomieszczenia i czuję zapach pieczonego czosnku
ale apetyczne:) uwielbiam pieczywo o czosnkowym posmaku:D
Pieczywo z dodatkiem czosnku - uwielbiam! Wyglądają przepysznie!
iDEALNE, DLA MOJEJ RODZINY PO PROSTU IDEALNE.
Uwielbiam wszystko co jest z dodatkiem czosnku a te bułeczki wyglądaja obłędnie!!! Koniecznie muszę zrobić:)
Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz