Składniki:
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 1 łyżeczka suchych lub świeżych drożdży
- 300 g mąki pszennej
- 100 g maki pszennej razowej
- 200 g wody letniej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżki pestek z dyni
- 1 jajko do posmarowania bułek
- odrobina mleka do posmarowania bułek
- pestki dyni do posypania bułek
Sposób przygotowania:
Zakwas wymieszać z woda, miodem i drożdżami. Dodać przesiane maki i resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do naoliwionej miski, przykryć ściereczką na około 1 godzinę. Po tym czasie uformować bułeczki ( ja zrobiłam 12 sztuk) i odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać pestkami dyni. Bułki piec około 20 minut. Przepis pochodzi z bloga "moje pasje".
2 komentarze:
właśnie zaczęłam moją przygodę z zakwasem, więc przepis na pewno wypróbuję :)
pozdrawiam!
Dzis zajrzalam na Twojego Bloga... Wspaniale zdjecia, interesujace przepisy!!! Brawo!
Zapraszam do siebie http://kuchnia-i-powazne-sprawy.blog.onet.pl/
Prześlij komentarz