niedziela, 27 listopada 2011

Snickersowe muffinki




Składniki:
babeczki
  • 100g masła
  • 45g miodu
  • 4 batoniki Snickers (po 51g)
  • 3 jajka
  • 90g cukru trzcinowego
  • 100g mielonych orzechów laskowych
  • 55g mąki
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami (ja uzywam sylikonowych foremek). Na małym ogniu rozpuścić masło z miodem i posiekanymi dwoma batonikami-  Ostudzić. Pozostałe 2 batoniki kroimy na 12 części. Mąkę przesiać z solą i proszkiem, wymieszać z orzechami. Jajka ubić z cukrem na puszysty i jasny krem. Cały czas ubijając jajka wlewamy powoli przestudzoną mieszankę maślano-czekoladową. Wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Napełniamy ciastem foremkę muffinkową, do każdego dołka wciskamy po jednym kawałku 'Snickersa" by ciasto pokryło batonik. Wierzch babeczek posypałam zmielonymi orzechami można przygotować krem. Pieczemy ok. 15 minut w 180st.C. Babeczki studzimy na kuchennej kratce.

Krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 50ml śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki karmelu
Śmietankę ubić, wymieszać z serkiem, następnie z karmelem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką. Schłodzić w lodówce ok. 20 minut. Dodatkowo 1 batonik Snickers pokroić na małe kawałeczki. Ostudzone babeczki ozdobić kremem, następnie karmelem i kawałeczkami batonika. Schłodzić przed podaniem. Źródło przepisu jest tutaj. Smacznego



9 komentarzy:

"moje pasje" pisze...

o matko... poezja :)

Karmel-itka. pisze...

jeju, świetne!
porywam taką babeczkę ;]
idealnie jesienna.

asieja pisze...

ale słodko!

Sue pisze...

Kocham snickersy i muffiny... dałabym się pokroić za jednego :)

Tyna pisze...

Ale świetne muffinki, mniam:)

klliisiaa pisze...

o rety, ale genialne!! aż zgłodniałam... :)

viridianka pisze...

Witaj,
proszę o zamieszczenie linka do źródła przepisu czyt. mojego bloga.
http://cioccolatogatto.blox.pl/2011/09/Snickers-cupcakes.html

Dodatkowo nie przepisałaś dokładnie kładników, pominęłaś czekoladę.

Pozdrawiam,
Viridianka z Cioccolato Gatto

viridianka pisze...

składników*

Anonimowy pisze...

czy zamiast karmelu można użyć masy krówkowej?

Przyciski Listonic