piątek, 2 grudnia 2011

Owocowe tiramisu w szklance



Składniki:

  • 2- 3 jabłka
  • 60 g masła
  • 50 g cukru 
  • 80 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego


Sposób przygotowania:
Najpierw należy przygotować kruszonkę. Mąkę przesypać na deskę, dodać cukier i pokrojone w kostkę masło. Następnie całość kroić nożem do uzyskania odpowiedniej kruszonki. Kruszonkę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 15- 20 minut. Kruszonkę wystudzić. w tym czasie należy jabłka obrać ze skórki i pokroić na mniejsze cząstki. Jabłka połączyć z cynamonem i cukrem waniliowym i podsmażyć do miękkości jabłek. Całość zmiksować blenderem. 
Teraz należy przygotować krem mascarpone. Ubić pianę z 2 białek i szczyptą soli. Ubić też żółtka z 4 łyżkami cukru aż do białości. Do żółtek dodać serek mascarpone i na koniec połączyć z białkami. 
Teraz tylko przełożyć deser do szklanek lub pucharków. Na dno wsypujemy kruszonkę, następnie masę mascarpone i jabłka. N samą górę posypujemy kruszonkę dla dekoracji.
Myślę że spokojnie jabłka możemy zastąpić zmiksowanymi truskawkami lub malinami, jagodami.  

6 komentarzy:

Karmel-itka. pisze...

świetny deser! ta kruszonka, kremowi i delikatny serek, wyrazisty smak słodkich owoców... poezja!

DarkANGELika pisze...

Wygląda bardzo apetycznie;) Fajne połączenie smaków;)

forum kulinarne pisze...

Aż ślinka leci :)

Dusia pisze...

pysznie:)

aga pisze...

bardzo apetycznie sie prezentuje:)

"moje pasje" pisze...

wygląda przepysznie :)

Przyciski Listonic