niedziela, 17 czerwca 2012

Szarlotka apetyczna - błyskawiczna



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (350 g )
  • 5-6 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżka masła ( roztopionego)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Okrągłą formę do pieczenia ( średnica 26 cm ) wyłożyć ciastem francuskim, widelcem nakłuć dziurki i wstawić do piekarnika na 15 minut 180 stopni C. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i na koniec ciasto pokryć paskami wyciętymi z reszty ciasta francuskiego. Paski posmarować roztopionym masłem i wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 min. Gdy ciasto wystygnie wyciągnąć je z formy i posypać cukrem pudrem. Podawać z ulubionymi lodami waniliowymi. Smacznego.

10 komentarzy:

Angie pisze...

Takim cudem kusisz w środku nocy...sumienia nie masz ;)
Przepysznie wygląda!

Danuta Magda Slugocka pisze...

szybko-smacznie-tylko zajadać się szarlotką...

Karmel-itka. pisze...

apetycznie, ba, za mało napisane!
lubię takie pyszne ciasta.

Agata pisze...

Uiwlebiam wszystkie szarlotki, a Twoja jest dodatkowo piękna :)

Dusia pisze...

o jaka fajna szarlotka :) dzięki za pomysł :)

ILoveBake.pl pisze...

Komentarz zbędny, ale napiszę, że szarlotka wyszła Ci obłędna :)

Samantha pisze...

Wyglada bardzo smakowicie i jaka piękna kratka :) Pozdrawiam :)

Ola pisze...

czasem takie szybkie przepisy też są potrzebne... kiedy kryzysowo potrzebujemy czegoś słodkiego ;)

zufik pisze...

Świetna, wygląda na bardzo pracochłonną;)

olesia pisze...

ale swietna alternatywa:) juz wiem co jutro pieke!!! pozdrawiam

Przyciski Listonic