wtorek, 3 lutego 2015

Makaron ze szpinakiem i mascarpone


Składniki:
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 450 g makaronu tagliatelle
  • 2 ząbki czosnku
  • pół gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki masła
  • 6-8 pieczarek
  • 120 ml śmietanki kremówki
  • 150 g serka mascarpone
  • 20 g parmezanu
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotować makaron w osolonej wodzie. W międzyczasie na patelni z odrobiną masła usmażyć pieczarki. Następnie odkładamy pieczarki i na tą samą patelnie dajemy oliwę z oliwek, masło, wyciśnięty czosnek i gałkę muszkatołową. Po chwili dodajemy szpinak. Po upływie pięciu minut przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę i mascarpone. Makaron przecedzamy, przechowując trochę wody. Makaron łączymy ze szpinakiem, dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy. Jeśli potrawa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę wody z makaronu. Smacznego.

1 komentarz:

Jolek pisze...

Genialne polaczenie smaków. Dzieki za urozmaicanie mojej kuchni😄

Przyciski Listonic