Składniki:
- 400 g mąki
- 7 g suchych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- 50 ml mleka do posmarowania przed pieczeniem
Masło:
- 100 g masła + 1 łyżka
- 3 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
Łyżkę masła rozpuścić na patelni dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwile podsmażyć. Następnie dodać to do masła wraz z natką pietruszki. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, połączyć z drożdżami i cukrem. Dodać 50 ml ciepłego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Do pozostałego ciepłego mleka dodać masło i sól. Połączyć z poprzednio przygotowanym zaczynem, wyrobić i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyłożyć blat posypany mąką i uformować wałek, podzielić go na 8 części. Uformować podłużne bułeczki i odstawić na kolejne 30 min.
Ponacinać ostrym nożem a między nacięcia włożyć schłodzone masło. Posmarować mlekiem i piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut. Jeśli bułki wyjdą zbyt twarde posmarować je mlekiem i przykryć ściereczka. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz