Składniki (12 mini serniczków):
- 120 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
- 50 g masła, roztopionego
- 800 g twarogu typu quark lub philadelphia
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- dowolne owoce do dekoracji: maliny, borówki amerykańskie, truskawki, jagody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Twaróg, wanilię, jajka i cukier zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzone serniczki mocno urosną a potem opadną.
Twaróg, wanilię, jajka i cukier zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzone serniczki mocno urosną a potem opadną.
Standardową formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać masę ciasteczkową, na nią wyłożyć masę serową prawie do wysokości papilotki, wyrównać.
Piec około 25 minut w temperaturze 150ºC. Przestudzić, włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podawać z owocami. Przepis ze strony "Moje wypieki". Smacznego.
Piec około 25 minut w temperaturze 150ºC. Przestudzić, włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podawać z owocami. Przepis ze strony "Moje wypieki". Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz