
Składniki:
Placek ziemniaczany:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Gulasz:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki kminku mielonego
- 1 łyżka smalcu
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w średniej wielkości (3-4cm) kostkę. Posolić i popieprzyć.Smalec rozgrzać na patelni, dodać paprykę słodką, ostrą i kminek, chwilę przesmażyć.Dodać pokrojone mięso. Przesmażyć (ok.10min.) Zdjąć z ognia, przełożyć mięso i podlać 1/3 szkl. wody.Na tłuszczu pozostałym ze smażenia zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki. Całość podsmażyć ok. 5-7min. Dodać do mięsa, wlać pomidory, dorzucić czosnek. Doprawić solą, pieprzem.Dusić do czasu aż sos się zredukuje a mięso będzie miękkie.
Usmażone placki położyć na talerzu na środku położyć gulasz mięsny i łyżkę śmietany. Śmietanę można posypać odrobina zieleniny. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz