środa, 6 grudnia 2017

Mikołajki


Składniki na 24 sztuki:
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 180 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić.
Do naczynia wbić jajka i dodać cukier i rozmącić je rózgą kuchenną. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać rózgą kuchenną. Dodać wanilię, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników i powstania gładkiej mieszanki czekoladowej.
Formę do mini-muffinów posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Masę czekoladową nałożyć do foremek na mini-muffiny nie więcej niż do 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut bez termoobiegu (jesli jest taka możliwość). Mini brownies powinny wyrosnąć i lekko popękać. Wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia w formie, następnie ostrożnie podważyć widelcem i wyjąć na kratkę.

Ponadto:
  • 24 truskawki
  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Śmietanę kremówkę ubić razem z cukrem pudrem i mascarpone. Przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką.
Na kawałki brownie wyciskać krem, następnie układać truskawki i dekorować znowu kremem tworząc pompony. Przechowywać w lodówce. Przepis pochodzi z "Moje wypieki"
Smacznego.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic