sobota, 20 sierpnia 2011

Wątróbka z cebulką i czosnkiem

Składniki:
  • 1/2 kg wątróbki wieprzowej 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 3 cebule 
  • mąka pszenna do panierki 
  • pieprz 
  • sól 
  • liść laurowy 
  • szczypta cukru 
  • olej do smażenia 
  • 1/2 szkl. wody
















Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć odsączyć na sitku,wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem,pokroić w kawałki,posiekać leciutko nożem po wierzchu. Każdy kawałek posypać pieprzem,obtoczyć w mące,smażyć po obu stronach na rozgrzanym oleju na złoty kolor (nie solić). Następnie obrać cebulę i czosnek,pokroić w talarki,lekko posolić,dodać cukier,usmażyć na patelni na odrobinie oleju. Do usmażonej cebuli,dodać listek laurowy,1/2 szklanki wody i wszystko wymieszać. Na wierzch ułożyć usmażoną wątróbkę,przykryć pokrywką i dusić na malutkim ogniu 8-10 min. Podawać z ziemniakami i surówką. Pamietajcie żeby wątróbkę solić na końcu, ja to robie jak wykładam na talerz. Zamiast wątróbki wieprzowej użyłam wątróbki drobiowej.


2 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

Nie sądziłam, że wątróbka może być tak fotogeniczna;)

MetaKlientka świadoma aktu autokonsumpcji! pisze...

Wszstko pięknie, tylko czosnek! Trzeba uważać czy nie chiński, bo ten pleśnieje, jest toksyczny i nie smakuje jak polski. http://www.dlaidiotow.blogspot.com//2010/12/chinski-czosnek-chinska-tandeta.html

Ponadto Chińczycy nasączają chemią kiwi...

Przyciski Listonic