poniedziałek, 20 lutego 2012

Naleśniki z serkiem mascarpone



Składniki:
Krem mascarpone:
  • 3 żółtka jaj
  • 120 g cukru pudru
  • 180 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • śmietanka w proszku "śnieżka" lub inna
  • 1 słoiczek ulubionej konfitury ( u mnie truskawkowa)
Naleśniki:
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mleko i jajka zmiksować, następnie dodać przesianą mąkę i resztę składników. Przesianą mąkę i resztę składników dodawać stopniowo, ciągle miksując. Patelnię nasmarować lekko olejem i smażyć naleśniki. W międzyczasie przygotować sobie krem mascarpone. Ubić śmietankę ze "śnieżką", wstawić do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać serek mascarpone i ubitą śmietanę. Na każdym naleśniku rozsmarowywać krem mascarpone oraz 1 łyżkę konfitury, składać w trójkąty i podawać. Smacznego



3 komentarze:

zauberi pisze...

kusząco wyglądają :)

Brenia pisze...

mmm, wyglądają przepysznie i jeszcze te truskawki.. :)

Maggie pisze...

Wygladaja smakowicie, ten krem musi byc pyszny. Jutro na Wyspach Dzien Nalesnika, wiec przepis trafiony :)

Przyciski Listonic