sobota, 21 lipca 2012

Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami


Składniki:
Farsz

  • 400 g świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego (polecam świeży)
  • 250 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • makaron lasagne
  • 300 g żółtego sera

Beszamel

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól, pieprz gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na maśle, następnie dodać szpinak. Jak zmięknie to dodać czosnek i doprawić solą, pieprzem i gałką. Farsz odstawić i przygotować beszamel. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę dokładnie mieszając żeby nie powstały grudki. Następnie dodać mleko, cały czas mieszając, doprawić.
Naczynie żaroodporne wysmarować beszamelem i układać kolejno warstwy: makaron, beszamel, szpinak z pieczarkami, żółty ser i ponownie makaron, beszamel, szpinak i ser. Na koniec posypać wszystko obficie serem. Zapiekać w temperaturze 190 stopni przez 40 minut. Smacznego.





7 komentarzy:

Tomek gotuje pisze...

Wygląda pysznie :) Muszę się rozejrzeć za szpinakiem, bo po tym jak spróbowałem świeżego to ta mrożona breja już jakoś do mnie nie przemawia ;)

Brenia pisze...

Też robię taką lazanię i uwielbiam ją, coś pysznego ;)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Wersja szpinakowa to jedna z moich ulubionych!
Pysznie u Ciebie!
Pozdrawiam Cię:)

Anonimowy pisze...

Przepieknie to wyglada a jeszcze lepiej smakujeeee na pewno! wyproboje ten przepis zwlaszcza ze juz od jakiegos czasu chce cos upichcic ze szpinakiem i przekonac do niego moich znajomych a taka potrawa to az kusi :) wtedy szpinak bedzie milym wspomnieniem kulinarnym :)
pozdrawiam bardzo kolorowy smakowity blog!

Karmel-itka. pisze...

wersja szpinakowa do wypróbowania. ale podejrzewam, że pyszna ;]

wiosenka27 pisze...

Pyszny dobór składników:)

Anonimowy pisze...

Ja dodalam jeszcze troche fety bo za mało miałam szpinaku i wyszło przepysznie. Dziękuję za przepis :)

Przyciski Listonic