
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Ciasto rozwałkować na kwadrat o wielkości około 40 x 40 cm. Posmarować cienką warstwą nutelli. Zwinąć na kształt rolady. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą, złączyć końcówki. Umieścić na blaszce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 30 minut. Wyjąć, przestudzić na blaszce, następnie przenieść na metalową kratkę. Polukrować.
Składniki na lukier:
- 230 g mąki pszennej tortowej
- 7 g drożdży suchych
- 125 ml mleka (pół szklanki)
- 2 duże żółtka
- 50 g cukru
- 50 g masła, roztopionego
- 16 g cukru wanilinowego
- 1/2 - 2/3 szklanki nutelli, do posmarowania
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Ciasto rozwałkować na kwadrat o wielkości około 40 x 40 cm. Posmarować cienką warstwą nutelli. Zwinąć na kształt rolady. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą, złączyć końcówki. Umieścić na blaszce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 30 minut. Wyjąć, przestudzić na blaszce, następnie przenieść na metalową kratkę. Polukrować.
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 - 4 łyżki wrzątku
Kolejny przepis ze strony "Moje wypieki". Smacznego.

3 komentarze:
Gdyby nie ten lukier, to pożarłabym cały! Mniam ;)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
można i bez lukru ;-)
Ale te pasy nutellowe genialnie wyglądają. Mniam.
Prześlij komentarz